26 juni 2006

Ratsøe på feil jorde

Arnfinn Nygård går i dagens aftenposten ut og kritiserer Ratsøe utvalget for et snevert syn på sivilt samfunn generelt og frivillige organisasjoner spesielt. Han mener utvalget har definert sivilt samfunn som det mange har kalt for servilt samfunn, underlagt statens mer eller mindre lunefulle prioriteringer. I stedet for å se på nye modeller for frivillige organisasjoner i utviklingsarbeidet, blir det bare bistand og atter bistand.

Nygård viser til FNs forskningsinstitutt for sosial utvikling henviser til fire modeller for sivilsamfunnet: protestmodellen, pressmodellen, forslagsmodellen og alternativ praksis-modellen. Dette er tanker jeg tror den norske utviklingsmodellen bør ta inn over seg. Dersom frivillig sektor bare skal serve den norske statens hensikter i fattige land, kan vi jo bare legge oss inn under NORAD med det samme.

La oss håpe høringsrunden kan avdekke nettopp denne svakheten ved utvalgets arbeid og sammensetning, ikke minst...

1 kommentar:

PilogBue sa...

Det kan kanskje virke som om demokratiet har mistet evnen til selvkorreks og kultivert debatt.
Da er imidlertid spørsmålet om vi heller skal bruke mer tid på å gjenopplive folkestyrets selvrespekt og egentyngde mer enn å slite med små, søte sivilsamfunnsaktører som ikke finner sin plass i det politiske landskapet, men som lager politisk kvalm på den allerede sterkt fragmenterte venstresiden.

Jeg vet ikke, men debatten er viktigere enn vi liker å tro, særlig siden det involverer de svakeste gruppene i verden i dag.