01 juni 2006

Illegitim gjeld - en definisjon og en til.





Noreena Hertz forteller oss at "Illegitim gjeld er et vanskelig begrep, så derfor tilbyr jeg Verdensbanken og FN min definisjon: Illegitime lån er de lånene som blir tatt opp av udemokratiske regimer og hvor midlene blir brukt på tvers av befolkningens interesser – og hvor utlånerne vet det".

Jeg vil innvende at dette blir en for snever definisjon av illegitim gjeld. Dersom man skal yte begrepet rettferdighet, må man også ta inn over seg at lån gitt med uforsvarlige betingelser, eller med betingelser som har politisk slagside, skaper en situasjon der en aktør uten folkelig mandat - en låneinstitusjon - definerer nasjonal politikk. Dette er særlig reflektert i krav om privatisering og dyptgripende liberalisering, direkte eller indirekte sådane.

Disse betingelsene gjør ikke nødvendigvis selve lånet illegitimt, men forutsetningene og betingelsene er illegitime. All den tid dette er en del av avtaleinnholdet, vil det derfor være uprobematisk å plassere lån med slike betingelser i bås med andre illegitime lån.

Ingen kommentarer: