29 januar 2007

Råvarefella

Motevindene snur i investor-Norge: nye råvarelagre vil se dagens lys og fullstendig ta knekken på det lille de fattige har av muligheter til å leve av det de produserer.

Nok en gang viser kapitalismen seg fra sin verste side for verdens fattige. Norske investorer er i ferd med å snuse på råvareinvesteringer som substitutt for aksjeinvesteringer. "Dette er mye mer lønnsomt i en tid hvor råvareprisene er rekordlave" uttaler eksperter. Til og med oljefondet ber Stortinget om tillatelse til å begynne med denne lukrative businessen.

Så nå skal altså norske investeringsfond kjøpe råvarer på et havarert råvaremarked, for så å holde varene litt tilbake og dermed selge dem igjen med stor gevinst når prisen stiger. Dermed vil fattige bønder tape dobbelt: ikke bare tvinges de til å selge skitbillig til rike investorer - de får heller ikke ta del i en eventuell prisstigning, for da skal norske investorer ha igjen pengene sine, og presser dermed de fattige ut av markedet.

Jeg synes jeg hører dem, investorene: "det er jo den perfekte investering! Prisen er kunstig lav, forhandlingsmotparten er desperat og helt uten forhandlingskraft, tvunget som de er til å selge sine råvarer når de er høstet..." Nye råvarelagre vil se dagens lys og fullstendig ta knekken på det lille de fattige har av muligheter til å leve av det de produserer.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Unnskyld, men jeg tviler faktisk på din intellektuelle kapasitet .Om du er så ignorant at du ikke forstår at reguleringslager kan være fornuftig for å dempe konjunktursvigninger.

PilogBue sa...

Hva er det med dette fornærmelsesregimet i bloggosfæren i det siste?? Intellektuelle kapasitet? Jaja, det faller på steingrunn, og sier dessverre mer om deg enn om meg...

Reguleringslagre er strålende, men hv gjør du da, når konjunkturene går bare en vei, og når overproduksjonen tar bunnen ut av markedet, og de eneste som sitter på de såkalte reguleringslagrene er rike investorer?

Kooperativene er noe ganske annet, og det vet du godt!

Anonym sa...

Du mener tydeligvis at markedet er noe herk som burde avskaffes.

Om du hadde løftet på rompa litt fra ditt nedstøvete elfenbentårn hadde du forstått at produsentenes eneste mulighet er å organisere et felleskap.
Dette er særlig viktig når de jordbruksvarer med lav priselastisitet.
Den moraliserende målestokken du anlegger er på nivå med min mobbing av deg.

PilogBue sa...

Hehe, du er skikkelig hissig, du.

Jeg er nok for pragmatisk til å mene at markedet må avskaffes. Hadde det ikke vært for at så mange av de sterkeste aktørene i markedet benyttet seg av skitne triks som er uforenlig med prinsippet om like spilleregler, så ville til og med store deler av markedet fungert rettferdig.

Nok om det. Jeg fatter ikke hvorfor du innsisterer på at jeg mener at kooperativer ikke fungerer, eller ikke er viktige. De er knallviktige!!

Jeg har besøkt flere av dem, og de er antakeligvis den ene faktoren som gjør at særlig fattige kaffebønder klarer å holde hodet over vannet.

Men igjen: hva kooperativer har med norske investorer som kjøper råvarer billig og selger dem dyrt har du ennå til overs å fortelle meg....

Anonym sa...

Takk for at du tar min hissige tone så sporty.
Nå er vi nok enige om at råvareselgerne må gjøres i stand til å organisere seg og både skaffe seg kunnskap og økonomiske ressurser til å regulere markedet til fordel for seg selv. Men det selvsagt slik at den største fortjenesten kan hentes ved direktesalg til OSS kjøpesterke forbrukere .

Vil du at kaffebøndene i Brasil skal ta kaffen i robåt og selge den på torvet hos oss ?

Å moraliser mot lønnsomme investeringer virker ofte mot sin hensikt.
Saueflokken putter pengene der andre investerer.
Min holdning til slike pengeplasseringer er meget negative
siden risikoen for drastiske prisfall ligger der.

Jeg personlig ville støtte U-hjelp som bistår råvareprodusentene framfor å moralisere mot investorer.

PilogBue sa...

Trenger kaffekooperativene i Kenya norske investorer til å selge kaffen sin i Europa?

Hvorfor ikke heller bistå dem i å utdanne meklere og selgere på vegne av egne kooperativer(se www.blackgoldmovie.com)og selg det direkte på vestlige markeder, og slipp unna grådige, griske og fordyrende mellomledd.

Anonym sa...

Om kapitalen kommer fra Norske investorer eller U-HJELP til å finansiere Kaffe-reguleringslagre er en smaksak ?
I første omgang er det viktig å etablere regimer som fungerer og er oversiktlige for råvareprodusenten. Det finns faktisk Norske kapitalister som ønsker å bidra til en bedre verden.

Utdanne meklere og selgere

JA HVORFOR IKKE ?

Kunnskap er makt.
Først når man forstår mest mulig av faktorene som influerer på markedsbalansen kan foreta profittoptimaliserende tilpasninger.
I iveren etter å moralisere mot finansinvestorer som glemmer du å fortelle at disse marginale aktører kun kan opptre så lenge det er enorme forskjeller på prisen i lokalmarkedet og prisen til OSS forbrukere her.

Alle skrivebordsteorier som legger til rette for spesielle regimer for import fra spesielt utvalgte eksportland vil etter hvert undergraves av økonomiske insentiver.
Korrupsjon vil sørge for et gråmarked av eksportkvoter, lisenser, merkevareforfalskning osv-osv.
Overklassen i U-landene vil nok sørge for at Bøndene holdes i uvidenhet.