06 januar 2007

Klimaløsninger

Dersom verdens rikeste land viker unna sine globale forpliktelser har INGEN andre land grunn til å gjøre noe annet.

Ok, nok klaging. Tid for å se på løsningene:

I følge Kyotoavtalen har Norge har forpliktet seg til 1% høyere utslipp en de vi hadde i 1990, innen 2012. I dag ligger vi 10% over 1990 - nivå. Det vil si at vi har formidable oppgaver foran oss dersom vi skal etterleve den internasjonale avtalen som etter all sannsynlighet danner grunnlaget for en enda mer forpliktende avtale etter 2012.

Med andre ord: bryter Norge denne avtalen, undergraver vi hele fundamentet for den globale innsatsen for utslippskutt som VIRKELIG monner, og som skal redde våre barnebarn fra et fullstendig uforutsigbart og ugjestmildt klima, samt millioner av klimaflyktninger fra alle verdenshjørner.

Dermed har vi etter mitt syn intet valg: vi er nødt til å etterleve våre Kyotoforpliktelser, uansett hvor tilkortkomne disse måtte være, eller hvor forsvinnende lite disse kuttene vil være i menneskehetens kamp mot klimaendringene. Dersom verdens rikeste land viker unna sine globale forpliktelser har INGEN andre land grunn til å gjøre noe annet. Såfremt kloden ikke begynner for alvor å heve stemmen og synliggjøre den stadig mer kritiske situasjonen vi alle er i.

I Norge er utslippssituasjonen (2004) av klimagasser følgende:

33% kommer fra energisektoren
37% fra transport
10% fra industrien og byggenæringen
20% fra øvrige kilder

For å kutte nærmere 10% av utslippene våre må vi antakelig gjøre usannsynlig store kutt i de største sektorene. Soria Moria forplikter seg på å ta "betydelige" nasjonale kutt for å nå Kyotomålene, men åpner dermed for å kjøpe se ut av knipen dersom det røyner på.

Personlig mener jeg Norge godt kan kjøpe seg ut av knipen, men da i form av andre virkemidler enn kvotekjøp i et tvilsomt marked fullt av gratiskvoter og dårlige mengdeberegninger. Vi må investere oss ut av knipen.

Norge må:

Elektrifisere sokkelen snarest. Olje og gassproduksjonen brenner av forferdelige mengder gass i elendige anlegg på sokkelen. Dette må elektrifiseres fra land ved hjelp av renere energikilder. Dette vil sikre sterke distriktspolitiske virkemidler for SP.

Rense alle gasskraftverk i følge planen, samt tilbakeføre CO2 til brønnene, men prøverensning må starte innen Kyotoperioden for å bidra til kuttene. Dette bør kobles til konsesjonsvilkårene.

Satse stort på høyhastighetstog mellom østlandet og vest og midtnorge for å demme opp for økt flytrafikk. Oslo-Bergen er en av Europas mest trafikkerte strekninger. Flyavgiftene MÅ økes drastisk.

Legge om til biodrivstoff for privatbiler og resten av transportsektoren. Dette må skje ved tøffe avgiftsvirkemidler overfor både forbrukere og oljeselskapene.

Vi har kort tid. 2008 starter rapporteringsperioden til Kyoto, og dersom særlig fattige land som Kina, India og Brasil skal gidde å høre på behovet for at også de deltar i dette arbeidet, så må vi være godt i gang med disse tiltakene!

I dag sitter de i forhandlingene og ler av oss. Vi som signerte Kyotoavtalen slipper bare ut mer og mer klimagasser. Hvilket incentiv finnes da for å bidra til ytterligere kutt i neste runde??

Ingen kommentarer: