07 november 2006

En lov for kultur?

Giske, hvor er visjonene, hvor er politikken, hvor er et uttalt forsvar for en liten kulturnasjon med enda mindre minoriteter?

Jeg synes det er pussig at man i disse dager diskuterer hvorvidt Giskes nye kulturlov skal bli en del av grunnloven.

Hensikten med en generell kulturlov er å gi kultursektoren ytterligere tyngde og status som offentlig ansvarsområde. "Lovens formål er å fastlegge offentlige myndigheters ansvar for å fremme og legge til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet, slik at alle kan få mulighet til å delta i kulturaktiviteter og oppleve et mangfold av kulturuttrykk", som det heter i lovteksten.

Dette er vel og bra, men når resten av lovteksten er på under en A4-side, og ord som tilrettelegge, informere, fremme kvalitet og profesjonalitet, utforme virkemidler og gjennomføre tiltak, går igjen så mange ganger at det ikke står stort mer, så mener jeg hele øvelsen blir komisk.

Slik jeg leser dette, er det ingen bindende forpliktelser her som ikke vil salderes bort dersom presset på andre tjenestesektorer truer budsjettballansen i kommuner eller fylkeskommuner. Langt mindre klarer jeg å se at en lov slik den her er formulert, klarer å hamle opp med WTO-avtaler om frihandel også innenfor kulturfeltet.

Dette blir ikke en levering på Soria Moria, slik departementet selv hevder, men en famling i mørket. Når kulturelle uttrykk skal presses inn i lovtekster blir det fort litt vanskelig å navigere.

Kulturministeren befester ikke akkurat sin posisjon som fagstatsråd med dette lovforslaget. Giske, hvor er visjonene, hvor er politikken, hvor er et uttalt forsvar for en liten kulturnasjon med enda mindre minoriteter?

Ingen kommentarer: