12 november 2006

Borat for folk flest

Spørsmålet vi må stille oss er om verden trenger Borat?
-
Trenger vi en film som gjør narr av både amerikansk forstokket livsstil og kasakstansk forstokket livsstil på en slik måte at amerikanerne går mann av huse for å se den, mens kasakstanske myndigheter blir sure og nekter filmen adgang til nasjonale visninger?
-
Trenger vi ytterligere bekreftelse på at amerikanerne har selvironi, mens mens nok et stanerland driter på draget og blir sure. Har noen spurt seg om det har med måten de to nasjonene blir portrettert? Og med hvilke kulturelle preferanser filmmakeren opererer?
-
Fra Dagbladet: Blant annet har utenriksdepartementet i Kasakhstan nylig kjørt annonser på CNN, i New York Times og International Herald Tribune der man tok avstand fra Borats stunts og listet opp fakta om landets økonomi, menneskerettigheter og kultur.

3 kommentarer:

PilogBue sa...

Jeg er skikkelig skeptisk. En amerikansk blockbuster er ikke et godt kultursensitivt kjennetegn.

Men for all del - det var jo folk som så jesus gå på vannet. Alt kan skje.

Leder Jens og Gensek Truls sa...

Man kan vell spørre seg selv om alle amerikanerne som springer til kinoen for å se filmen egentlig forstår at de blir latterligjort?

PilogBue sa...

Jojo, det kan man alltids gjøre, men uansett sitter de igjen med samme følelsen: vi er selvironiske og kule, de er hårsåre og mugne og humørløse.