02 august 2006

Økologisk katastrofe langs norskekysten

Er det mulig å argumentere for verdien av oppdrettsnæringen når det går med tre kilo villfisk pr. kilo oppdrettslaks bare i fôr? Og som om ikke det var nok: engelskmennene bruker fiskemel i gjødsling av parkene sine. Menneskene bruker fisk som om vi trodde det var sand i sahara, og Norge er ikke anerledes enn resten av flokken.

Langs store deler av kysten vår er sjøfuglbestanden i ferd med å desimeres!! På grunn av rovfiske på tobis og andre små arter til bruk i oppdrettsnæringen, tar ikke lenger sjøfuglene sjansen på å hekke. Det er rett og slett ikke mat igjen til ungene. Ternene, de majestetiske, arrogante og florlette jegerne, er så å si borte fra min barndoms havn. Det er til å grine av.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er "veldig interessert" i saken, men det er mye som tyder på at her må sterkere lut til enn Bjørnøy dersom dette skal reverseres. Det som foregår er rett og slett grov miljøkriminalitet! Her må fiskeriministeren og næringsministeren inn så fort som mulig.

Bjørnøy har ved tidligere anledninger klaget over hvor liten makt hennes departement har i regjeringen. Vel, dette er en av de sakene der hun kan og bør påberope seg alle tilgjengelige maktmidler, for her snakker vi om en reell krise.

Jeg skulle gjerne sett handlingsplanen for å stabilisere bestandene langs kysten vår!

Ingen kommentarer: