18 august 2006

Fiendenes fiender

Hva skal verden gjøre når den mest effektive motstanden mot den "militær-økonomiske" og kulturelle imperialisme er en gjeng med oppegående, radikale, velutdannete, strategiske, rautende gale islamister med Shari'a og burka som ledestjerne og symbol??

Audun prøver seg i dag, og får så det svir fra Torstein Dale-sympatisører som mener man må støtte de motstandskreftene som finnes. Ære være debattantene, sier nå jeg, som tør ta i dette. For dette er grisete.

Jeg mener man kan uten problemer kan forstå hvorfor libanesere, kristne som muslimer, samt andre som kjemper mot Israels krigsforbryterske oppførsel, støtter Hizbollah. Man kan til og med sympatisere med at de gjør det.

Man trenger imidlertid ikke akseptere Hizbollahs metoder og credo i tykt og tynt. Men man får den motstanden man fortjener - det vil si den motstandsbevegelsen som står imot aggresjonen får mest oppmerksomhet og flest tilhengere.

Dersom det er den fundamentalistiske islamistiske motstanden som er mest effektiv, vel, så må vi leve med det inntil andre melder seg sterkere på banen. Desto viktigere blir det å vise hva man er enig om (motstand mot okkupasjonen), og hva man er rykende uenige om (politisk prosjekt i vid forstand, samfunnsmodell, kvinnesyn, ytringsfrihet, m.m.).

Og: Det faktum at Hizbollah har beveget seg over i det parlamentariske systemet med representanter i nasjonalforsamlingen tyder jo på at de har mer tro på det libanesiske systemet enn deres egenrådige oppførsel, og manglende vilje til samarbeidmed myndighetene skulle tilsi. Dette er et godt tegn til moderasjon som bør ønskes velkommen.

Så mener jeg at med en slik anerkjennelse av det politiske systemet i sitt eget land, bør også Hizbollah se poenget med en statsmakt som har kontroll over sitt lands væpnede styrker (voldsmonopol).

Nå bør Hizbollah levere inn sine våpen, og forene sine krefter med en statsmakt som trenger all den folkelige legitimitet den kan få i møte med “fredsforhandlere” og andre imperialister i månedene som kommer.

2 kommentarer:

PilogBue sa...

jojo, peacemaker, men enn så lenge er midtøstens svar på Ghandi gått under jorden. Det er liten tvil om at Hizziproppene ikke er det mest effektive, men de er de eneste som klarer å synliggjøre sin motstand og fremprovosere en reaksjon hos okkupanten.

Dog skal det sies at Olme Olmert faktisk har latt seg presse av verdenssamfunnet og formodentlig egen samvittighet til å gi seg med angrepene, i alle fall i denne omgang. Og det er jo noe som Ghandi hadde applaudert.

Anonym sa...

Det har nok ingenting med Olmerts samvittighet å gjøre. Dette er et rent taktisk spill, og Olmert & Co jobber nå på spreng for å få på plass en FN-styrke med sterkt nok mandat til å gjøre grovarbeidet for Israel.