15 august 2006

Hvor er den afrikanske revolusjonen?

En liten teori på starten av en ny arbeidsdag:
Det lille jeg har av historiekunnskaper tilsier at de fleste revolusjoner i moderne tid har funnet sted fordi en underpriviligert middelklasse har blitt så misfornøyd med tingenes tilstand at de har grepet til drastiske virkemidler for å styrte en enten korrupt, undertrykkende, fraværende eller direkte ubrukelig statsadministrasjon og ledelse.

Tre ting er å trekke ut av dette:

1. Første antakelse: Er det slik at årsaken til at den afrikanske, moderne revolusjon og opprør mot fattigdommen og den globale undertrykkelsen ikke ser dagens lys fordi den afrikanske middelklasse koopteres av den allestedsnærværende internasjonale bistandsadelen?

For er det ikke nettopp dette som skjer? Rike, hvite veldedighetsorganisasjoner med prisverdige intensjoner leter etter gode ressurspersoner i lokalbefolkningen som kan være deres lokale ansikt utad, ha de riktige kontaktene, ha den kontekstuelle kompetansen m.m. Disse personene finnes oftest innen den "opplyste" middelklasse, blant dem som har hatt tid og ressurser til å få seg en utdanning, lese aviser og bøker, og tilegne seg teoretisk kunnskap om verden rundt seg. Er du fattig og utsultet har du ikke tid til å unne deg den slags luksus.

Så blir middelklasserepresentanten ansatt av en internasjonal organisasjon, får et vulgært lønnshopp, og blir vel tilfreds og sier seg enig i at det Afrika trenger er mer bistand fra rike velgjørere?

2. Andre antakelse: er det slik at de som ikke koopteres av disse organisasjonene, blir kooptert av en annen internasjonalt fundert allianse - den globale, muslimsk funderte kampen mot vesten og USA, som bruker all sin tid på å planlegge mer eller mindre vellykkede terroranslag mot vestlige transportselskaper, eller sloss heroisk mot amerikanske soldater på fremmed jord (to fremmede parter lager hakkebøf av et tredjeland?).

Tilbake står da blant andre Afrika, uten en underpriviligert middelklasse, uten en revolusjon, uten mulighet til å tilrive seg den egentyngde for sine skjøre stater som kunne sette igang drivakslingene slik at det afrikanske kontinentet kunne komme seg ut av grøfta.

Nå er det mye i disse morgentankene som ikke er sagt, blant annet revolusjonenes bakside, om å spise sine barn osv., men jeg blir nok minnet på dem av noen av dere, tenker jeg.

3. Min tredje antakelse er at det kanskje er Frp-velgerne som skal stå for den neste revolusjonen i Norge? Det trenger ikke bli så hyggelig...

Ingen kommentarer: