29 august 2006

Globoid

Braanen kommer med kloke ord i dag, og understreker hvor skakk verden er blitt etter seks år med en "gærn mann med makta", og katastrofale kriger både i Irak og i Afghanistan. Hovedutfordringen for KK-sjefen er som ofte før at han mangler gode ideer og forslag om hvordan man skal løse opp i flokene, utover at man trekker amerikanske styrker ut av både Irak og Afghanistan.

Men det er kanskje ikke så rart at Braanen ikke finner løsningen? For parallelt med sin alenegang i krig, har også USA bidratt til å underminere så og si alle relevante internasjonale og multilaterale institusjoner som presumtivt skulle kunne rette på skadene. FN ligger med brukket nakke, WTO har nærmest kollapset, IMF og Verdensbanken har store finansielle problemer, og folkeretten ligger i en blodpøl i Libanon.

Det er i det hele tatt lenge siden verden har vært så nær et paradigmeskifte som nå, samtidig som man er lengre unna en løsning enn på lenge. For den amerikanske ørnen er langt fra utslitt, og selv med ryggen mot veggen og store sår, så har den ennå ikke satt igang kampen for sitt eget liv. Og den kan bli stygg.

Verden går sin skeive gang, og vi er flere som leter med lykt og lupe etter halmstrå hvor vi kan henge håpet. Sitter Europa med nøkkelen? Hva med Kina og de asiatiske tigrene? Har de mer å fare med enn å støtte korrupte regimer i Afrika for å sikre seg større markeder? Hva med Afrika selv, finnes håpet der? Hva med de røde regimene i Latin-Amerika? Er de relikvier fra en svunnet tid, eller representerer de et nytt folkestyre med ryggdekning for sosiale reformer? Hvor går FN i denne situasjonen, og kan vi kapitalisere på at den politiske viljen til makt i fattige land også manifesterer seg på den multilaterale scenen?

Mange spørsmål, alt for liten tid til å utbrodere.

6 kommentarer:

Anonym sa...

anbefaler boken "begrav lenkene" av adam hochschild. det er historien om slaverimotstanderne som angrep kjernen i det britiske emperiets økonomi - og vant! oppmuntrende lesning i ellers triste tider... :)

Sindre Stranden Tollefsen sa...

Ellers morsomt du nevner Kina.

Etter en debatt på Pavillion (kafeen i Kubaparken) dukket det opp en liten disputt om hvordan det nå står til i Maos gamle rike.

Den mer eller mindre høyreorienterte ung-Krferen brukte den nye veksten og dynamikken som selve strimen av lys i det globale mørket.

Så er analysen riktig? For det første: er det en kjennsgjerning at folk flest får det bedre? Eller er det sånne mengder av ruralbefolkning som spiser tapet fra veggene at dette bilde bør justeres?

Dernest: hvis det så er at Kina er verdens fyrlykt om dagen, er det fordi markedet er sluppet løs?

PilogBue sa...

åh, dette er en vanskelig sak det! For det siste spørsmålet er: dersom en stor kinesisk majoritet får det bedre, blir de da automatisk en fyrlykt? Det vi ser i Afrika nå er jo heller en ryggesløs flørting med korrupte regimer (hm, har vi hørt den før?) og massiv våpen- og annen teknologihandel for å sikre nye markeder for en gigantisk økonomi.

History will teach us nothing...

Sindre Stranden Tollefsen sa...

De kan jo bli fyrlykt i en litt smal led...

Litt som Nyleia mellom Stord og Bømlo.

Eller leden som heter hvordan skape utvikling i stat med over en milliard innbyggere og maoistisk historie.

PilogBue sa...

Det er jo ikke tvil om at Kina gjør en god jobb, men trenger alle stater som blir rike å samtidig bli drittsekker som tar null hensyn til omgivelsene rundt seg - så lenge de får utvidet markedene sine og tjent mer penger??

Nå er riktignok Bistandsaktuelts savn etter krav om reformer fra de kinesiske businessforhandlerne noe latterlig og paternalistisk, men graver man bort det postkoloniale grumset, ligger det jo en kime til sannhet her; hvor faen er kravene til anstendig drift?

Eh, de har vel kinesiske myndigheter aldri brydd seg om, og dette er utelukkende blitt bedre i Kina takket være hissige arbeidere som har hatt the upper hand takket være et arbeidsmarked som har skreket etter arbeidskraft, på tross av at de er over en milliard mennesker der borte.

Anonym sa...

Anbefaler også "begrav lenkene" av Adam Hochschild! Inspirerende, og et must for et hvert kampanjemenneske som vil vite hvordan virkemidlene vi bruker til politisk kamp oppstod!