06 desember 2006

Kautosjokk

Hvordan i alle dager kan man gruppediagnostisere en hel bygd, et helt samfunn??

Jeg så Brennpunkt i går, og er rimelig sjokkert.

Et helt lokalsamfunn har prestert å sitte & se på at unge jenter ned i 11-14 års alderen har blitt rituelt voldtatt av unge som eldre menn i bygda. Til og med bygdas kvinnelige ordfører i 1989, da den første store saken dukket opp, satt den gang som nå og bagatelliserte hendelsene og babler i dag usammenhengende og innforstått om det som skjedde da og det som har skjedd siden.

Melderne så vel som ofre er blitt ustøtt og kjeppjagd fra Kautokeino, og sitter tilbake med bilder av en bygd som bare representerer frykt, avmakt, fortielse og fornektelse, i tillegg til alle de patetiske egenskapene som ledsager et fullstendig forkvaklet æresbegrep.

Hvordan er det mulig? Hvordan kan jenter, gutter, menn og kvinner, mødre, søstre, brødre, bestemødre, fedre, bestefedre, sitte stille mens jentene deres blir skamfert og ødelagt for livet.

- Det må jo være en "første gang" for alle jenter, som lensmannen hadde uttalt første gangen han ble konfrontert med at fem menn hadde sammen voldtatt en 14 - åring.

Det er skammelig, det er sykt, men hvordan er det mulig, uansett diagnose?? Hvordan i alle dager kan man gruppediagnostisere en hel bygd, et helt samfunn??

Ingen kommentarer: