12 desember 2006

Henteekteskap

Henteekteskap medfører nepotisme i innvandringspolitikken, en snevring av mulighetsrommet for hvem som får adgang til kongeriket Norge.

Ottar Brox utfordrer til tankespinn i dagens Klassekampen rundt virkemidler for å bedre integreringsevnen blant innvandrere i Norge.

Et av hans tiltak er å begrense henteekteskap. Under hans artikkel kan man ane at debatten om tvangsekteskap EGENTLIG handler om (manglende) integrering, og at det ikke nødvendigvis er individenes frihet til å velge parthere som sitter i forsetet, men heller et ønske om å øke graden av integrering.

I klartekst: det er ikke jentene og guttenes rettigheter som er i vektskåla, det er samfunnets behov for harmonisering.

I likhet med Brox har jeg ingen klare svar her, men jeg tror henteekteskap bringer med seg en del "forsinkelse" i viktige utviklingstrekk vi ser i innvandrerbefolkningen i dag som vi setter høyest: økt likestilling og likeverd mellom kjønnene, språklige ferdigheter, felles referanserammer m.m.

Så må ikke dette bli en diskusjon om for eller imot innvandring. Jeg er bare prinsippielt imot at enkeltindivider i Norge skal få bestemme hvem som skal få komme inn, uavhengig av behov, bare basert på hvorvidt de er gode "gifteemner". Norge har mer enn nok å gjøre for å leve opp til sine internasjonale forpliktelser i henhold til flyktningekonvensjonen.

Ingen kommentarer: