13 oktober 2006

Opp som en bjørn

Regjeringen la fram et strålende budsjett på forrige fredag, og som om ikke det var nok la også det regjeringsoppnevnte "lavutslippsutvalget" fram sin rapport om hvordan Norge skulle redusere sine utslipp av klimagasser med 50-80% innen 2050. Masse spennende og gode nyheter for miljøet vårt og klima på jorda.

Så går det 6 dager, så legger regjeringen alle drømmer om parallellbygging av CO2-renseanlegg for gasskraftkonsesjonen på Mongstad i grus. Det er selvsagt fint og flott at vi har fått en bindende avtale om rensing, for all del, men takke f.. for det så lenge staten betaler hele gildet.

Hva sier SV:
Gasskraftverket på Mongstad er planlagt satt i drift i 2010. Resultatet etter lange forhandlinger i regjeringen og med Statoil er at 10 prosent av CO2-utslippene fjernes i de fire første årene verket er i drift, og at det fra 2014 skal være nullutslipp. Dette muliggjøres blant annet fordi regjeringen bevilger 6 milliarder til utvikling av ny renseteknologi.

Hva sier Statoil:
- Vi bruker ikke ordet garanti. Vi sier at vi har en avtale, en tidsplan og et felles mål om få til et fullskalaanlegg i 2014. Dette er en gjensidig forpliktelse. Men dette er et langt og krevende løp.

Én ting er i alle fall sikkert: Norges Kyotoforpliktelser henger i en tynn, tynn tråd. Så også gjør Norges renommé som internasjonal spiller. Hvem skal vi forvente å leve opp til internasjonale konvensjoner om ikke Norge gjør det???

Ingen kommentarer: