16 oktober 2006

Majoritetsaksjonær?

Ved nærmere ettertanke er jeg mer tilhenger av stiftelser enn av statlig eierskap i aksjeselskaper.

Braanen spør hvorfor ikke Statoil tar mer hensyn til sin hovedaksjonær når de skal planlegge CO2 rensing av Mongstad.

Jeg mener faktisk spørsmålet må stilles til hovedaksjonæren: hvorfor i huleste instrueres ikke bare Statoil i denne saken? Staten må slutte å leke butikk - dette er blodig alvor! Den rødgrønne regjeringen sitter med 70% av aksjene! Dersom en admdir ikke følger aksjemajoritetens ønsker, så må admdir gå!

Jeg er sterk tilhenger av statlig eierskap i store hjørnesteinsbedrifter i et land, men dersom man velger å operere innenfor det kapitalistiske eierskapsystemet, så må man pinadø gjøre det ordentlig.

Med mindre man oppretter en stiftelse i stedet. Bare se på Det norske veritas (DNV). Mye tyder på at nyskapningen er betydelig større i en slik stiftelse, hvor ingen penger trekkes ut av selskapet, men må reinvesteres i ny virksomhet. Behovet for kortsiktig økonomisk gevinst lammer jo øyensynlig Statoil i denne sammenhengen.

DNV går jo til og med inn i klimadebatten med åpne, strategiske øyne, og begir seg i kast med CDM-sertifisering! Det er progressivt det!

Jeg tror jeg er mer tilhenger av stiftelser enn av statlig eierskap i aksjeselskaper.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er jo DNV også kjent som et av dårligst drevne selskapene i den norske næringslivsfaunaen - tro meg, jeg har jobbet både for DNV, Statoil og flere av konkurrentene. Det at man er et aksjeselskap er en større garanti for innovasjon og nyskapning - man blir hele tiden målt av eksterne.
En stiftelse vil mye lettere henfalle til å hvile på gamle laurbær - som f.eks. DNV og SINTEF.

En annen bivirkning av å være stiftelse - de betaler ikke skatt. Ville vært hyggelig for Statoil det, som betaler 78% skatt......, men hva ofrer man vel ikke av statlig inntekt for gleden av å kunne instruere Statoil..

Som sosialist burde du kanskje skuel litt til begrepet om å kjenne din fiende - og lære litt om hva aksjeselskap og aksjemajoritet innebærer. Et aksjonærflertall (i dette tilfellet Staten) KAN ikke instruere Adm.Dir. Heller ikke ansette eller avskjedige ham. Det er det Styret som gjør. Aksjonærflertallet i bedrifter som Statoil utnevner ikke engang styret. Det er det bedriftsforsamlingen som gjør. Og bedriftsforsamlingen velges av generalsamlingen der staten rett nok har flertall. Men fortsatt ingen instruksjonsmyndighet ovenfor adm.dir. Det er også begrensninger på i hvor stor grad en stor eier (staten)kan ta seg til rette ovenfor interessene til mindretallaksjonærene.

PilogBue sa...

Takk for interessant informasjon. Det der med skatt visste jeg faktisk ikke. Men det er jo trist at ditt inntrykk av DNV er så dårlig. Men det er vel å kaste blår i øynene på folk å hevde at Statoil er verdens best drevne selskap også, da.

Resten er gammelt nytt, og majoritetsaksjonærs instruksjonsmyndighet er én ting, påvirkningsvilje og evne er noe annet, og som største eier har man faktisk ganske mye man skal ha sagt. Å tro noe annet er å være formalist.