06 september 2006

Bjørn Lomborg er en lort

Opp som en hjort og ned som en lort:

Bjørn Lomborg, forfatter av The Sceptical Environmentalist, i kronikk i Dagbladet:
FILMEN USAs tidligere visepresident Al Gore har laget om global oppvarming, er full av følelsesladede og provoserende bilder, men fattig på rasjonelle argumenter. Det er synd, ettersom temaet er så viktig.

En ubehagelig sannhet har tre poenger: Global oppvarming er en realitet, den får katastrofale følger, å forsøke å unngå dette bør være vår høyeste prioritet. Dessverre for filmmakeren er bare det første utsagnet riktig (...).

Å BRUKE RESURSSENE på en fornuftig måte er hovedsaken her. Utviklingsland vil bli hardest rammet av klimaendringer fordi de har varmere klima og færre ressurser. Kyoto-avtalen vil ikke hindre dette fra å skje. Men disse landene har store problemer som vi lett kan løse. For halvparten av kostnaden ved sette Kyoto-avtalen ut i livet, anslår FN at vi kan ta oss av alle grunnleggende problemer: For 75 milliarder dollar i året kunne vi sørget for rent drikkevann, sanitære forhold, grunnleggende helsevesen og skolegang til hvert eneste individ på jorda. Bør ikke det ha høyere prioritet?

Senere tids orkaner har drept tusenvis av mennesker på Haiti, men ikke i Florida, fordi Haiti er fattig og ikke har råd til selv de mest grunnleggende preventive tiltak. Å kjempe mot sykdom, sult og forur enset vann ville ikke bare være umiddelbart til gagn for millioner av mennesker, men det vil også gjøre det mulig for fattige land å øke produktiviteten og bryte ut av den onde fattigdomssirkelen. Det ville på sin side gjøre innbyggerne mindre sårbare for klimasvingninger.

FILMENS HØYDEPUNKT kommer når USAs tidligere visepresident sier at fremtidige generasjoner vil fordømme oss for ikke å ha satt Kyoto-avtalen ut i livet. De vil mer sannsynlig lure på hvorfor Gore - i en verden full av ubehagelige sannheter - valgte å fokusere på den ene der det var minst å oppnå for høyest kostnad.

Matthias Kaiser, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi:
The Skeptical Environmentalist er et systematisk villedende innspill som gir seg et skinn av å være forskning, sier professor Matthias Kaiser

Publikasjoner av (Lomborgs) art reiser spørsmål om standarder for vitenskapelig forskning. Forskning er forpliktet til å overholde visse etiske standarder. Når det foregår brudd på en rekke av disse, må man spørre seg om det kan fungere som forskningsbidrag.

Lomborgs bok (representerer ikke bare dårlig arbeid, men tydelige mangler i dokumentasjonsgrunnlaget, og systematisk ensidig fremstilling. Spørsmålet er hva man kan gjøre. Er dette nok til at en komité skal forholde seg til en sånn sak eller ikke? sier Kaiser, som for øvrig fremhever at hans synspunkter i denne saken står for egen regning.

Ingen kommentarer: