01 september 2006

Jordbrukstesten

Politisk kvarter melder at Peter Mandelsson, EUs handelssjef, går ut og krever straffetoll på skoprodukter fra Kina og Vietnam, med begrunnelsen - hør alle sammen - at de to statene subsidierer skoproduksjonen sin og selger skoene til under produksjonspris.

Audun har snakket om jødetesten når det gjelder rasistisk argumentasjon. Putt inn ordet "jøde" der andre folkegrupper er beskrevet nedsettende, og du vil vite om du driver rasistisk hets.

Jeg vil gjerne innføre jordbrukstesten innen handelspolitikken: dersom du kan esrtatte produktbetegnelsen i straffetollretorikken til enten EU eller USA (eller Norge for den saks skyld), med ordet "jordbruk" eller "jordbruksvarer", så vil kanskje pipa få en annen lyd...

For dersom EU og USA skulle straffes like hardt for subsidiering og dumping som de nå har tenkt å sanksjonere Kina og Vietnam, ville verden vært et mer rettferdig sted. Men neida, innen jordbruket er rike land flinke til å fremforhandle fredsklausuler som hindrer straffesanksjoner mot subsidiert jordbruksproduksjon.

Inntil nylig var også tekstilproduksjon unntatt fra såkalt handelsliberalisering, det vil si at EU og USA kunne hindre tekstilvarer, som feks. sko, å strømme innover sine markeder. Fordi de selv hadde store nasjonale produksjonsinteresser innen tekstil. Så outsourcet så og si alle amerikanske og europeiske tekstilprodusenter sin produksjon til Asia, Latin-Amerika og Afrika, og plutselig var det greit å løfte på handelshindringene. Slik at amerikanske selskaper igjen kunne selge sine kinesisk-produserte varer på sitt eget marked.

Så har sikkert EU noen sterke gjenlevende bedriftseiere i nord-Italia og Spania som rasler med sablene og vil beskytte sine designersko fra konkurranse fra øst. Og både Italia og Spania er jo nye hjertebarn i det "gamle" EU, så dem må man lytte til.

Og som vanlig blir det hardtarbeidende tekstilarbeidere i fattige land som blir skadelidende av rike lands trilling med terningen for å se om de kan ulve til seg mer av dette syke spillets ressurser.

Tollef skriver bra om jordbruk i disse dager.

1 kommentar:

PilogBue sa...

men det er jo ingen som kommenterer sakene til tollef på dette tema, så det er kanskje en indikasjon på at dette er en lite folkelig debatt?