03 april 2007

Allmenningens tragedie

Hvor ble det av handlingen etter alle ordene?

Reiseselskapene melder om rekordpåske og en kommende rekordsommer hva angår flyreiser. Nordmenn reiser som aldri før, og vi planlegger flyplassutvidelser og tilvekster over hele landet.

Det er til å undres over at etter en såpass heit høst, vinter og vår, med klimadebatter i absolutt alle kanaler, så er det ingen som verken vurderer å bytte reisemiddel, eller rense sine flyreiser.

Dersom du som leser dette ikke har tenkt tanken før: her kan du rense flyreisen din. Dersom du tar enda hardere i: bestill reisen din her.

For å illustrere: Vårt Land melder at folk flyr med god samvittighet: en kilde svarer på spørsmålet: – Har dere dårlig samvittighet? – Nei, det er liksom så lite vi kan gjøre med det. Vi vet veldig mye om konsekvensene av våre handlinger, men gjør lite for å endre på dem. Det er underlig. Det må skapes mer oppmerksomhet rundt at «alle bekker små» faktisk kan gjøre en forskjell.

Underlig, ja det kan man trygt si. Nei, la oss regulere litt fornuft inn i pappen til Ola Dunk! Nok en gang slår jeg et slag for økt politisering av hverdagen vår. Vi evner jo ikke å ta grep på egenhånd. Lenge leve rødgrønn styringsvilje. La oss se resultater!

8 kommentarer:

Unknown sa...

KN (og andre tilsv.org.) må gå bredere ut i media og fortelle om sine klimaprosjekter. Allmenningen må opplyses, og det er ikke nok å henvise til en nettside.

PilogBue sa...

eh, vi gjør ikke annet enn å informere om nettopp det, du, men gladsaker er liksom ikke helt i vinden. Men vi kommer sterkere tilbake til høsten, når vi nærmer oss verifisering av prosjektene. Greit å ha garanti for klimaeffekten før vi bruser med fjøra.

Anonym sa...

Tror faktisk det er skjedd et skifte i folks oppfatning nå. Mange begynner å skjønne alvoret i situasjonen. Men så lammes vi som enkelt-personer litt av følelsen av at egen innsats monner så sørgelig lite. Nei, vi er faktisk avhengig av politikere som tør å fatte upopulære vedtak! Vi må rett og slett tvinges til å betale mer for å fly, for å kjøpe bilbensin osv. I tillegg må selvsagt politikerne klare å innlemme utslippene fra båt-transport, internasjonal luftfart osv, i internasjonale klima-avtaler.

Selvsagt har vi også et personlig ansvar. Men jeg er enig i dem som mener det er et blindspor å dytte hele ansvaret for løsningen over på enkelt-individene.

PilogBue sa...

godt sagt, halvor, helt på linje med min egen oppfatning av saken. Derfor er vi nødt til å gi vår rødgrønne bekreftet tilslutning ved neste valg, og et enda tydeligere mandat til å gjennomføre nettopp upopulære tiltak!

Anonym sa...

Tja, nei... Vi er enig i sak, men ikke i konklusjon. Tror ikke den rødgrønne alliansen nødvendigvis er løsningen: APs LO-styrte kraftsosialisme, SVs populisme (nei til oljeboring, verdensmester i bruk av oljepenger), og SP (skyt ulven, nei til vern av skog) er nok ikke verdensledende på miljø, akkurat.

Faktisk er det slik at en samlet norsk miljøbevegelse nå er enig om at EU er bedre på klimaolitikk enn vår rødgrønne regjering. Det går an å argumentere slik: Høyre er det eneste norske partiet som har programfestet norks medlemsskap i EU. EU har langt bedre klimapolitikk enn Norge, ergo er Høyre Norges beste parti på dette området.

Men, ærlig talt. Klimaproblemet er for nifst og stort til at jeg vil bruke mye tid på å diskutere hvem-er-best-i-Norge basert på en tradisjonell høyre-venstre-akse. Jeg syns folk skal engasjere seg i klimaspørsmålet på tvers av alle skillelinjer.

Og: Se etter politikere og partier som faktisk tør å foreslå høyere bensinpris, subsidierte togbilletter, dyrere flyreiser, osv!

PilogBue sa...

Godt sagt, halvor, selvsagt bortsett fra høyrestemmen. Det er neppe miljømotivasjon som leder partiet til å velge EU. Men jeg er ikke EU-motstander selv, jeg, så for all del.

Anonym sa...

Bra! Men ikke bare allmenningen må opplyses. Også biskopen. Tremenningen? Hans følge flyr til sydenes strand og slipper ut 48.300 kilo på veien. Ta en tur innom ham når du kommer hjem. Tilby ham absolusjon og flyrens. Og hør hvordan det går med togprosjektet hans. Grûnerløkka SV, KN og hele koblet kan godt komme med en støtteresolusjon der. Men hvilke nødvendige økumeniske og internasjonale impulser MÅ man til Malta for å suge inn? Går det ikke tog til GrÛnerløkken? Eller Allmenningen? Tja, kanskje vi kan rette spørsmålet til oss selv også?
Så var det dette med geitene da. Hva slipper de ut? Kjøp en geit og plant et tre. Kashmirgeitene i Skiptvet har fått kje. To født i dag. Sweet, sweet babies! Skarpe tenner - busk og kratt, here we come!
Økohyrde

PilogBue sa...

Dette var ikke verst Økohyrde. Slett ikke verst. Lykke til med killingene.