18 mai 2007

Erkjennelse

Uten handling har vi INGEN troverdighet.

Pil&Bue har kommet til at tiden er overmoden for å ta i bruk den såkalte Responsibility to Protect (R2P) - bestemmelsen til FN som omhandler verdenssamfunnets fordømte plikt å intervenere når et lands befolkning står i umiddelbar fare for å bli utryddet eller alvorlig skadelidende som følge av en annen stat eller en regjerings håndtering av "indre" anliggender.

Jeg foreslår at FN (eller Kina, Den afrikanske union eller Frankrike/Tyskland for den saks skyld) går inn i Israel/Palestina med dekning i R2P.

Nå er situasjonen så sinnsyk i de palestinske områdene at dagens generasjoner vil bli kraftig irettesatt og latterliggjort for å ikke ha gjort noe når vår historie skal skrives av fremtidige generasjoner.

Våre barnebarn kommer til å forakte oss for vår ignoranse. Og vi kan ikke engang gjemme oss bak et "vi visste ikke hva som skjedde". For vi vet. Vi ser det hver eneste dag. Uten handling har vi INGEN troverdighet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oi, KINA!? Mildest talt overrasket over det forslaget... Hvis det er en stat som virkelig *ikke* er opptatt av å beskytte menneskeretter og fremme rettferdighet i verden, så er det vel nettopp Kina. Som kjent går Kina inn i mange afrikanske land for tiden, for å skaffe seg tilgang bl.a. til olje. Og det "behagelige" med Kina, er nettopp at de aldri stiller krav til ymse tvilsomme regimer m.h.t. undertrykking og overgrep mot befolkningen. Seinest i dagens Aftenposten er det en overskrift: FN: Massedrap i Sør-Darfur I selve saken: Kina møter nå krass kritikk for ikke å ha brukt sitt medlemsskap i FNs sikkerhetsråd til å stanse sudanske og sudanskstøttede styrkers herjinger i Darfur. Kineserne har engasjert seg sterkt i energi-prosjekter i Sudan.

PilogBue sa...

Jada, jeg vet jo dette, men det er bare så inn i hampen patetisk at hele den såkalte frie verden er fullstendig handlingslammet i møte med Israel/Palestina at noen må jo snart få ut fingeren!!!

Anonym sa...

Ja, nå er det på tide med handling. I Palestina. Og i Somalia, Darfur, Vest-Sahara, Afghanistan og Irak..


Good luck and good night!

PilogBue sa...

Jeg vil nok være enig med deg i prinsippet, men mye ville vært annerledes dersom vi fikk en slutt på Israels herjinger i de palestinske områdene.

Da tjener det til liten ære å ramse opp all lidelse som også trengs en håndsrekning. Det er alltids mer å gjøre. Jeg for min del ville forsøkt en prioritering...

Anonym sa...

Jeg skriver en artikkel om "Responsbility to protect" og kom over bloggen din. Det er ingen "bestemmelse" og begrepet har neppe noe rettslig innhold per i dag. Sikkerhetsrådet kan erklære at konflikten er i en trussel mot fred og sikkerhet og gi mandat etter kapittel VII i FN-pakten, men det kommer selvsagt ikke til å skje.

Anonym sa...

Godt skrevet!
Fred