11 september 2007

SVs nederlag – historien om en varslet krise

Ok, alle, la oss diskutere. Det er ingenting som er så bra for selvransakelsen som nederlag. Da tvinges vi til å gjøre endringer. Jeg har noen innspill, sånn rett etter valget. Det gjør vondt, men jeg tror tiden er moden for å si det:

Tre teser om å bli spist av snillismen

1.Partiet har gjennomgått en temmelig hard kur i overgangen fra opposisjon til posisjon. Denne kuren har bare omtrent halvparten av partiets velgere (og partimedlemmene) ønsket å jobbe seg igjennom.

2.Parti- og organisasjonskulturen er ikke sterk nok og kreativ nok til å rekruttere nye støttespillere og velgere når halvparten melder seg ut av regjeringsprosjektet.

Hvorfor ikke? Fordi det ikke skjer en ditto utskiftning av partifolk i samme overgangen. De som melder seg ut av regjeringsprosjektet kunne med fordel tatt en pause fra toppverv og gitt stafettpinnen over til noen som kunne gjort oss i stand til å tiltrekke oss nye velgere som vil sitte i regjering. Det hadde bare vært rett og rimelig. Men gamle travere og slitere nekter å gi fra seg posisjonene sine, og da får de bli sittende, for SV er jo et parti for dem som har lyst, ikke for dem som kan. Dermed blir partiet fullstendig sjakkmatt, uten vilje til å tenke nytt og uten evne til å invitere nye medlemmer inn som støtter prosjektet.

3.SVs to hovedsaker er partiets akilleshæler. Både i skole- og miljøpolitikken har partiet store problemer med å være profesjonell og dyktig nok til å skape synlige endringer som faktisk gjør positiv forskjell.

Hvorfor det? Fordi skolepolitikk har vært symbolsk viktig for SV’ere over hele landet, men når det kommer til stykket, så har vi liten kompetanse på området. Miljøpolitikken gikk på grunn innaskjærs da partiet ikke fikk plassert en av sine egne miljøkrigere i statsrådsstolen. Her svekkes vi også klart av mangel på nytenkning internt og ikke minst problemer i troika med SP og AP.

Det er med andre ord ikke fraværet av klimadebatt som har ødelagt for SV. Flere steder var klimadebatten svært tilstedeværende og konkretisert og kontekstualisert, blant annet i Bergen med rushtidsavgift. Det er snillismen som spiser oss opp innenfra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fornuftig og nyanserikt som vanlig.

En tilføyelse, som jeg tror undervurderes: Hele det rødgrønne prosjektet, Soria moria, etc, har en alvorlig økonomisk akkileshæl.

Grunnleggende sett er det finanspolitiske premisset, og grunnen til valgseieren, omtrent som følgende: Ja til mye mer fellesskap, nei til økt skatteinngang!

Det er selvsagt, som Kristin H. har understreket mange ganger, mulig å øke omfordelingen uten å øke skattetrykket (skatteinngangen). Dvs: Det er mulig å øke omfordelingen LITTEGRANN.

For AP er dette selvsagt problematisk, men ikke på samme måte. Deres velgere ønsker i stor grad stabilitet; og i den grad de bygger økt fellesskap skjer det ved langsomme reformer og mindre justeringer.

For min del oppfatter jeg dette som helt utilstrekkelig, i den forstand at det posisjonerer høyresiden som retningsgivende og aksen fra AP og videre mot venstre som "justerere" og bremseklosser.

Det er imidlertid en annen historie. Poenget her og nå er, tror jeg, at det rammer SV langt hardere: SV lovet faktisk rask og merkbar forandring!

Selvsagt er dette blitt hindret av "troikaproblemer". Men, like viktig: I praksis lovet SV fellesskap uten omfordeling. Eller om du vil: Klare endringer i output uten nevneverdige endringer i input.

Tror jeg, altså :-)

PilogBue sa...

Enig. Det blir underlig at SV ikke åpner for økt skatteinngang fra enkeltgrupper. Kanskje det er en av de tingene SV burde brukt tid på å utvikle retorikk rundt, slik at folk svelger pillen...

PilogBue sa...

Følg forøvrig debatten på http://underskog.no/samtale/23111

Anonym sa...

En omlegging av avgifter fra faste/engangs/årlige avgifter til avgifter på forbruk/bruk kan være et godt miljøprosjekt. Eksempel: Reduksjon av vegavgift og importavgift på biler, økning av drivstoffavgift. "Alle" burde være interessert i selv å kunne bestemme hvor mye avgift man trenger å betale!

Martine Votvik sa...

Det tar på for et opposisjonsparti å bli ansvarliggjort :) Og valget av ministere har jeg i noen gra svært liten forståelse for...

Fønny å være hoss SV på mitt livs første valgvake, det kan bare bli bedre fra her :)

En del av de unge politikerene virker heldigvis veldig fornuftige og karismatiske. Så vi får gro dem frem og drømme om fremtiden.